Sgk nasıl yapılır

Nereye ve nasıl başvurulur? İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.

Kimler SGK’lı olabilir?

SGK'nın özel onayı ile kurulmuş olan banka, sigorta, emekli sandıklarına tabii kurum çalışanları hariç herkes SGK'lıdır. Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar, Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, … İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigortalılık kapsamındadır.

Sigortalı olmak için ne yapmak gerekir?

Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır?

  • Sağlık raporu.
  • İkametgâh belgesi.
  • Adli sicil kaydı
  • Mezuniyet belgesi ya da diploma fotokopisi.
  • Aile bildirimi formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf.
  • İlgili iş yeri tarafından verilen ve doldurulması gereken form.

1 günlük sigorta ücreti ne kadar?

Kendi primini ödeyerek sigortalı olan isteğe bağlı sigortalılar yıl boyu 1601.28 TL prim ödeyecekler. 2022 yılında ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılan kişiler için günlük ödenmesi gereken prim miktarı 3.34 TL olacak.

Sigorta primi kaç TL?

Asgari ücret üzerinden indirimsiz sigorta primleri: 1234,25 TL olarak hesaplanmıştır. Asgari ücret üzerinden indirimli sigorta primleri: 1055,36 TL olarak hesaplanmıştır. Asgari ücret üzerinden ödemelerini alan 4b çalışanlarının aylık prim tutarı en az 1,235 TL olup, en fazla 9,257 TL olarak belirtilmiştir.

SGK’lı olmak nedir?

4A eski adıyla SSK'ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder. Şimdilerde 4A olarak adlandırılan sistem 5510 sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) altında yer almıştır.

Şahıs şirketi olan SSK’lı olabilir mi?

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK'lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK' gösteremiyorlar. Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B'li olarak emekli olmak durumundalar.

SGK nasil Baslatilir?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.