Rüzgarların aşındırma şekilleri

Rüzgâr aşındırma şekilleri kaça ayrılır?

Aşındırma Şekilleri

  1. Mantar Kaya (Tafoni) Rüzgarın taşıdığı kücük malzemelerin kayaların alt kısmını aşındırmasıyla oluşan şekillerdir. …
  2. Yardang. Kurak bölgelerde ana kayanın üzerinde oluşmuş olan “U” ve “V” şeklinde oyuklardır. …
  3. 3. Şahit Kaya.

Türkiye’de rüzgârların oluşturduğu yer şekilleri nelerdir?

Türkiye'de Rüzgârın Oluşturduğu Yer Şekilleri İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu, ülkemizde rüzgâr erozyonunun fazla olduğu alanlardır. Bu alanlar içinde rüzgâr biriktirmesiyle oluşan kumullara Konya Karapınar çevresinde rastlanmaktadır.

Rüzgârlar hangi toprakları oluşturur?

Kaba taneli kumtaşı, granit, kıyı kumulları, iç püskürük kayaçlar kaba taneli (hafif) toprakları meydana getirir.

Rüzgâr nerelerde etkilidir?

Rüzgarlar, en fazla kurak ve yarıkurak bölgelerde etkilidirler. Çünkü bu bölgelerde bitki örtüsü zayıf, arazi kuru, rüzgar hızlıdır. Rüzgarların oluşturduğu şekiller, aşındırma ve biriktirme şekilleri olarak iki gruba ayrılır.

Şahit kaya nerede görülür?

Gülpınar Akbulut Özpay, kayaların özellikleri itibariyle Şahit Kaya olarak tanımlandığını belirtip, “Kangal ilçesinin Sarıpınar Köyü sınırlarında görülen yer şekilleri jeomorfolojide şahit kaya olarak tanımlanır. Bu şekillerin yatay tabakalaşmış yapılarda ortaya çıkar.

Rüzgârlar hangi bölgelerde daha çok şekillendirme yapar?

Kıyılarda kıyı oku, tombolo, lagün, falez gibi şekillerin oluşumu dalgalarla ilgilidir. Karalarda ise özellikle çöllerde etkilidir. Çöllerde akarsu, buzul ve dalgalar etkili olmadığından tek şekillendirici güç rüzgârlardır. Kumul, tafoni, yardang, çöl kaldırımı gibi şekiller rüzgâr ile ilişkilidir.

Yardang nedir nasıl oluşur?

Yardang, hakim rüzgâr yönüne paralel olarak uzanan, birbirlerinden keskin sırtlarla ayrılmış ve ana çizgileriyle "U" profil gösteren oluklardır. … Bu şekiller rüzgâr yönüne paralel içindeki kaya kütlesinin oyularak atıldığı, geride keskin ve uzamış sırtların kaldığı çöküntü alanlarında farklılaşan aşınmayla oluşurlar.