Ipek böceği hangi ağaçta yetişir

İpek böcekçiliği yönünden en uygun olanı; yalnızca dut ağaçlarının yetiştiği Kapama dut bahçeleridir. Çünkü yaprak hasadı ve bakım işleri daha kolay yapılır. Sınır ağaçları olarak oluşturulan dutlukların ise, arazinin ekonomik kullanımı gibi bir avantajları vardır.

İpek böceği yetiştiriciliği hangi bölgede?

Bugün ülkemizde ipekböcekçiliği yoğun olarak Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya illerinde yapılmaktadır.

İpek böceği için kaç dut ağacı?

Prof. Dr. Doran, “Bir kutu içerisinde bulunan 20 bin yumurta ipek böceği tohumu için ülkemiz şartlarında 750-800 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Diğer bir deyişle 40 dut ağacı gereklidir.

İpek böceği yetiştiriciliği ne zaman yapılır?

İlkbahar ayları, ülkemiz iklim şartlarının ipek böceği yetiştirmek için en uygun olduğu zaman dilimi.

İpek böceği hangi bitki örtüsünde yetişir?

İpekböceği ilk defa M.Ö. 2600 yılında Çin'de beslemeye alınmıştır. Türkiye'de ipekböcekçiliği 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir ve dut ağacının yetiştiği yerlerde yardımcı tarım olarak yapılır.

İpek böceği nerede bulunur?

İpek böceği daha çok dut yapraklarında yaşayan bir böcek türüdür. Aynı zamanda ülkemizde de birçok yerde ipek böceği yetiştiriciliği yaygındır.

İpek böceği en çok hangi bölgede yetişir?

Türkiye'de ipek böceği üretiminin yüzde 39,2'si Diyarbakır'da gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, ipek böcekçiliğinde Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 122 ton yaş koza üretimi gerçekleştiğini açıkladı.

1 dönüm kaç dut ağacı dikilir?

Bir dekar alana 18-24 adet arasında fidan dikilebiliyor. Bir dekarda 500 ile bin TL arası fidan maliyeti bulunuyor. Sulama sistemleri ve bakımla birlikte bir bahçe 2 bin TL'ye kurulabiliyor. Uzmanlar dut meyveciliğine en az 30 dekarla girilmesini tavsiye ediyor.