Imalat işlemleri 1

İmalat işlemleri dersi nedir?

DERSİN TANIMI Torna, freze ve taşlama gibi takım tezgâhları, temel işlemleri ve el aletleri ile yapılan imalat işlemleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Temel imalat islemleri nelerdir?

Temel imalat işlemleri bir makine parçasını üretmek ve yapmak için gerekli olan işlemlerdir. Makine imalatında bu işlemleri yapmak için talaşlı üretim tezgâhları kullanılmaktadır….Temel talaşlı imalat yöntemleri

  • Frezeleme İşlemi. …
  • 3. Delik Delme İşlemi. …
  • Raybalama İşlemi. …
  • Taşlama İşlemi.

Talaşlı imalat tesviye nedir?

Talaşlı imalat tesviye nedir? Metaller üzerinde aletler (eğe, matkap ucu, kılavuz, rayba vb.) ve makineler (torna, freze, vargel, taşlama vb.) yardımıyla talaş kaldırarak onları istenilen şekil ve ölçülere getirmeye tesviyecilik denir.

Temel tornalama işlemleri nelerdir?

TORNALAMA İŞLEMLER İ

  1. 1 – ALIN TORNALAMA. En yaygın olarak kullanılan tornalama işlemlerinin başında gelir. …
  2. 2 – DIŞ ÇAP TORNALAMA. En çok kullanılan tornalama işlemidir. …
  3. 3 – KONİK TORNALAMA. …
  4. 4 – DELİK DELME. …
  5. 5 – PAH TORNALAMA. …
  6. 6 – KANAL AÇMA. …
  7. 7 – KESME. …
  8. 8 – PROFİL TORNALAMA.

İmalat çeşitleri nelerdir?

Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.

Geleneksel imalat yöntemleri nedir?

Üç temel geleneksel talaşlı imalat yöntemi vardır. Bunlar; tornalama, matkap ile delik delme ve frezelemedir. Diğer talaşlı imalat operasyonları testere ile kesme, planyalama, broşlamadır. Aşındırıcı yöntemlerde, sert ve aşındırıcı parçacıkların mekanik olarak iş parçasına etki etmesiyle malzeme kaldırılır.

Alışılmış imalat yöntemleri nelerdir?

Alışılmış yöntemler kesici uç, matkap ucu veya taşlama taşı gibi takımlar kullanarak ve malzemenin takım ile fiziksel teması sonucu talaş kaldıran yöntemlerdir. Bu yöntemler için takım ile iş parçası arasında sürekli temas ve göreceli hareket gerekmektedir. Bunun sonucu olarak önemli aşınma sorunları kaçınılmazdır.