Hamilelikte karında kramp

Özellikle bacak, bel ve karın kaslarında oluşan kramplar kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin eksikliğinin yanı sıra dolaşım problemlerinden de kaynaklanabilir. Hamilelik döneminde aşırı kilo alımı, hareket azlığı, sıvı yetersizliği ve varisler de krampların nedenleri arasında yer alır. Bol sıvı tüketin.

Hamilelikte karın krampları neden olur?

Hamilelikte kramp oluşumuna neden olarak kalsiyum ve magnezyum eksikliği gösteriliyor. Ayrıca büyüyen rahim, toplardamar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı oluşan dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli bir etken.

Hamileyken karna kramp girmesi normal mi?

Hamilelikte, başka belirtileri olmayan hafif kramp ve karın ağrıları normaldir. Braxton-Hicks kasılmaları yani yalancı doğum kasılmaları ve yuvarlak ligament ağrıları normaldir.

Hamilelikte karında kramp nasıl olur?

Embriyo yavaş yavaş şekillenmeye başladığında, vücut hormon salgılamaya başlar. Bağırsak ve karındaki kasları gevşetmek için progesteron hormonu salgılanır bu yüzden de sindirim yavaşlar. Bunun sonucunda şişkinlik ve gaz birikimi gerçekleşir. Bu gazlar da kramp oluşumunda başı çeken sebeptir.

Hamilelikte karın kasılmasına ne iyi gelir?

Karında sertleşme yaşadığınızda, oturuyorsanız yürüyün, yürüyorsanız oturun veya uzanıp dinlenin. Rahim kasılmaları ve fetal hareketlere bağlı olarak oluşan gerilmelerde tedavi gerekmez. Karın kaslarınızı gevşetmek için doktorunuzdan nefes alma egzersizleri isteyin. Bol bol su için ve dinlenin.

Hamilelikte kramp girince ne yapmalı?

Bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın. Kramp giren bölgeye hafif bir masaj yapmak, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır.

Hamilelikte kramplar ne zaman geçer?

Gebelikte bacak krampları hamileliğin ilk 3 ayında yani birinci trimesterde başlayıp ikinci 3 aylık dönemde hafifleyebilir. Ancak hamileliğin son 3 aylık döneminde tekrar ortaya çıkabilir.

Gebelik kramplarına ne iyi gelir?

Kramplar ve tedavisi:

  • Özellikle minerallerden zengin olan süt, yoğurt, kefir, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemiş tüketilmesi,
  • Günde alınan su miktarının 2-2,5 litre ve üzerinde olması gerekir.
  • Uykudan önce ılık duş ve sonrasında kramp yaşanan kas bölgesine sıcak kompres,