Gümüşhane nin ilçeleri

Gümüşhane’nin en büyük ilçesi hangisi?

En kalabalık ilçesi Gümüşhane Merkez ilçesidir. Ardından Kelkit ilçesi gelmektedir. Nüfus açısından en az nüfusa sahip ilçe ise Köse ilçesidir.

Gümüşhane Şiran kürt mu?

Merkez'den sonra en kalabalık nüfusu Kelkit ilçesinde toplanmıştır. Gümüşhane Merkez, Torul, Kelkit, Şiran, Kürtün ve Köse ilçeleri Gümüşhane'yi oluşturan yerleşim birimleridir. … Gümüşhane il merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusun çoğunlukta olduğu bir ildir. Türk nüfusuna sadece çoğunluk demek doğru olmaz.

Gümüşhane Kürt mü laz mı?

Gümüşhane'de Laz yerleşimi yoktur. Lazca konuşan Gümüşhane'li de bulunmamaktadır. Gümüşhane'de Badıllı Aşiretinden Türkmenlerin kurduğu çok sayıda köy mevcuttur. Urfa ve başka diğer illerde Kürtçe de bilen bu aşiretin Gümüşhane'de ki yerleşimlerinde Kürtçe konuşulmaz da bilinmez de.

Gümüşhane halkı ne millet?

Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. 13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır.

Gümüşhane il olmadan önce nereye bağlıydı?

II.Abdülhamit devrinde Gümüşhane yine Trabzon Vilayeti'ne bağlıdır. Bu devrin sonu olan 1908 yılında Batum, 1878'de Rusya'ya terk edildiğinden Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak kalmıştır.

Gümüşhane ilçeleri kaç tane?

04 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 76 mahalle ve ayrıca 318 köy vardır.

Gümüşhane Kürtün Kürt mu?

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü var, köylülerin büyük kısmı Alevi Kürtlerden oluşuyor. … Bazı Kürtler 600 yıl öncesinden Kelkit ilçesini yurt edinmiş. Bazıları çaresizlikten, bazıları göç ederek Karadeniz'e gelmiş.