Fibrozis hastalığı nedir

Kistik fibrozis hastaları ne kadar yaşar?

Literatüre geçen, ortalama 30 yıl yaşadıkları. Ama erken teşhis ve tedaviyle bu süre uzatılabiliyor. Zihinsel bir hastalık değil, sadece zaman içinde organlar hasar görüyor. Türkiye'de 30 bin kişide olduğu varsayılıyor, fakat tanısı konmuş sadece 2 bin 500 vaka var.

Kistik fibrozis hastalığı nasıl olur?

Kistik fibroziste, vücutta bulunan bir gendeki mutasyon nedeniyle hücre içi ile dışı arasındaki tuz hareketini düzenleyen bir proteinin yapısı değişir. Sonuç olarak, solunum, sindirim ve üreme sistemlerinde katı, yapışkan bir mukus üretimi ve terde fazla tuz atılımı ortaya çıkar.

Kistik fibrozis öldürür mü?

Kistik fibrozis nadir sayılabilecek bir hastalık olmasıyla birlikte, ölümcül olmasına rağmen erken teşhisle çok iyi sonuçlar alınabilecek bir hastalıktır.

Fibrozis Ne hastalığı?

Kistik fibrozis (KF), doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sistemininde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Kistik Fibrozis özellikle, akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve cinsel organların işlevini önemli derecede etkilemektedir.

Kistik fibrozis bulaşıcı mi?

Doğumdan sonra kazanılmaz. Hasta ile birlikte yaşamanın sakıncası yoktur; hastalık bulaşıcı değildir.

Kistik fibrozis ter testi kesin sonuç verir mi?

TER Testi : Hastalığın kesin tanısı ter testi ile konulmaktadır ve yeni doğan tarama programında pozitif saptanan çocuklarda tanının doğrulanması için ter testi yapılması gerekmektedir. Ailesinde, özellikle kardeşlerinde kistik fibrozisli bireyler olanlarda da ter testi yapılması uygundur.

Kistik fibrozis belirtileri kaç yaşında ortaya çıkar?

Kistik fibrozis hastalarının yaklaşık olarak %80'ine 5 yaşından önce tanı konulurken, bu hastaların %10'una ergenlik çağına kadar tanı konulamaz. Bazı hastalarda ise belirtiler hafif seyrettiği için 40-50 yaşına kadar tanı konulamamış olabilir.