Deprem sonrası çatlaklar

Kiriş hasarları nelerdir?

Kiriş Hasarları Kirişlerde, eğilme ve kesme hasarlarına oldukça fazla rastlanır. Deprem yükü altında kirişlerin en çok mesnet bölgeleri zorlanır ve buralarda altta ve üstte kiriş eksenine dik eğilme çatlakları ve köşegen kayma çatlakları oluşur. Açıklıkta çekme çatlağı deprem etkisi ile büyüyebilir.

Kolonda çatlak varsa ne yapmalı?

Kolon Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

  1. Kolon üzerinde oluşmuş tehlike arz eden tahribatlar tespit edilerek sağlamlığı kontrol edilmeli ve sağlamlığını yitiren yerler uygun bir şekilde temizlenmelidir.
  2. Diğer çürükler basınçlı su yardımı ile temizlenmeli ve tozdan tamamıyla arındırılmalıdır.

Yapı hasarları nelerdir?

Yapısal hasar ise, bir yapının veya yapı elemanının kullanımı sırasında standart veya tanımlanmış özelliklerini herhangi bir nedenden ötürü kısmen yitirmesi olarak tanımlanabilir. Betonarme binalarda yapısal hasar meydana getiren başlıca neden depremdir.

Eğilme çatlağı nedir?

Eğilme çatlakları asal çekme gerilmelerine dik yönde oluştuğundan kolon eksenine diktir. … Deprem hareketinin tersinmesi sonucu kolonun etriye ve boyuna donatısı dışında kalan ve kabuk betonu olarak nitelenen dış beton tümü ile dökülmektedir.

Burulma hasarı nedir?

KOLONLARDA BURULMA HASARI Kolonlarda gözlenen hasar biçimlerinden biri de burulma hasarıdır. Kolonun bir tarafında diyagonal olarak uzanan çatlaklar ve beton dökülmeleri olurken diğer tarafında yine diyagonal uzanan betonda basınç ezilmeleri oluşabilir.

Deprem hasar türleri nelerdir?

Depremin Ortaya Çıkardığı Hasar Türleri

  • Sıva çatlakları ve sıva ile boya tabakalarında dökülmeler,
  • Dolgu ve taşıyıcı duvarlarda çatlaklar,
  • Taşıyıcı elemanlarda meydana gelen çatlaklar,
  • Bölme ve taşıyıcı duvarlarda gözlemlenen ayrılmalar,
  • Genişliklerine göre taşıyıcı elemanlarda gerçekleşen çatlaklar ve ayrılmalar,

Binada Catlama neden olur?

Çevreden gelen titreşimlerin etkisiyle duvarlarda oluşan titreşimler de duvarları çatlatabilir. Yapının taşıyıcı elemanları bu titreşimin etkisiyle titreşim yaparken, duvarlar farklı malzeme özelliklerine sahip olduğu için farklı periyotlarda titreşim gösterir. Bu nedenle çatlaklar oluşmaya başlar.