Afganistan ın geçim kaynakları

Tarım faaliyetleri, Afgan nüfusunun en önemli geçim kaynağıdır. Ülkenin GSYİH'nın yaklaşık %30'u tarımsal üretim kaynaklı olup halkın %85'i geçimini tarımdan kazanmaktadır. Tarımsal üretimin önemli kısmı, buğday başta olmak üzere, daha çok yurtiçi tüketime yönelik üretilen tahıllardan oluşmaktadır.

Afganistan yer altı kaynakları neler?

Büyük miktarda lityumun yanı sıra demir, bakır, altın, kobalt ve nadir toprak elementleri Afganistan'ın dört bir köşesine yayılmış durumda. ABD'li askeri uzmanların ve jeologların 2010'da hazırladığı bir rapora göre bu madeni varlığının değeri yaklaşık 1 trilyon dolar (yaklaşık 8 trilyon 375 milyar TL).

Afganistanda petrol var mı?

Afganistan'da, 1,8 milyar varil rezerve sahip olduğu tahmin edilen petrol sahası keşfedildi. Madenler Bakanlığı sözcüsü Cevad Ömer, kuzeydeki Balkh ve Şibirgan bölgeleri arasındaki petrol sahasının Afgan ve uluslararası jeologların ortak araştırmaları sonucu keşfedildiğini açıkladı.

Afganistan’ın en meşhur şeyi nedir?

Afganistan özellikle ihracat ürünleri de olan el yapımı halı, kilim ve mücevherleriyle ünlüdür. Başkent Kabil'de birçok farklı bölgede bulunabilecek ürünler anlamlı hediyeler olacaktır.

Afganistanda hangi madenler var?

ABD'li askeri uzmanlar ve jeologların hazırladığı 2010 tarihli bir rapora göre, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Afganistan, demir, bakır, lityum, kobalt ile nadir bulunan bazı madenlere ev sahipliği yapıyor ve bu madenlerin toplam değerinin yaklaşık 1 trilyon dolar hacminde olduğu tahmin ediliyor.

Afganistanda lityum var mı?

Geleceğin petrolü ve beyaz altını olarak görülen Lityum dünya rezervlerinin yüzde 40'nın Afganistan'da olduğu belirtiliyor. Gelecekte “Sıfır Emisyonlu” üretim ve enerji depolaması için stratejik bir maden olan lityum sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir.

Afganistan’da degerli ne var?

CNN'in derlediği habere göre, Afganistan'ın demir, bakır ve altın gibi geleneksel madenlerin yanı sıra, dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birine sahip olduğu biliniyor.

Petrol ülkemizde nerelerde bulunur?

Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.