Velayetin değiştirilmesi tmk

Velayetin değiştirilmesi davası nasıl açılır?

Velayet davaları, boşanma davalarının kesinleşmesinden sonra bir yıl geçmesi halinde açılır. Velayetin değişmesini zorunlu hale getirecek durumlar ve çocuğun menfaatinin olması durumunda açılan bir davadır. Velayet davası, çocuğun bulunduğu aile mahkemesine velayeti elinde olmayan anne ya da baba tarafından açılabilir.

Velayetin değiştirilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu genel yetki kurallarına göre de müşterek çocuğun velayeti kendisinde olan davalı anne veya babanın yerleşim yeri yetkilidir. Bu sebeple velayetin değiştirilmesi davası müşterek çocuğun yerleşim yeri aile mahkemesinde açılmalıdır.

Anlaşmalı velayet değişikliği nasıl yapılır?

Hâkim tarafından gerekli görülmesi halinde çocuğun menfaatine yönelik protokolde değişiklik yapması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası sonrası velayet davası boşanma sonrasında eşlerden birinin ilgili makama başvuru yaparak velayetin değişikliği davası açmasıyla yapılabilir.

Velayetin değiştirilmesi davasında nafaka istenir mi?

VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ DAVALARINDA İŞTİRAK NAFAKASI TALEBİ Maddesi gereğince velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine kendi imkanları ve ekonomik gücü oranında katılmak zorundadır. Dolayısıyla velayet değişikliği ile beraber iştirak nafakası talebinde de bulunulabilir.

Velayetin değiştirilmesi davası ne kadar sürer?

Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir.

Anneden velayet hangi durumlarda alınır?

Eğer çocuk evlilik dışı doğduysa Türk Medeni Kanunu'nun 337. maddesine göre velayet anneye aittir. Evlilik dışı çocuk durumlarında annenin velayet için hâkim kararına ihtiyacı yoktur ve çocuk annenin soyadını alır. Eğer annenin yaşı küçük ise, anne kısıtlı veya ölmüşse babaya velayet verilebilmektedir.

Velayet davalarına hangi mahkeme bakar?

Velayetin eşlerden birine verilmesi boşanma davası ile gerçekleşebileceği gibi, bağımsız bir dava ile de istenebilir. Velayet davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir.