Somut olmayan kültürel miras listesi

Somut olmayan kültürel miras nedir örnekleri?

Örneğin, UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine dâhil olan Meddahlık geleneği, Mevlevi Sema törenleri, Aşıklık geleneği, Karagöz, Nevruz kutlamaları, sıra geceleri gibi geleneksel sohbet toplantıları, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, geleneksel tören keşkeği, Mesir Macunu Festivali, …

Somut olmayan kültürel miras kavramı nedir?

Sözleşmeye göre “Somut Olmayan Kültürel Miras”; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir.

Türkiye’nin somut olmayan kültürel mirasları nelerdir?

Türkiye'den UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kabul edilen kültürel unsurlar ve listeye eklenme tarihleri şöyle sıralanıyor:

  1. Meddahlık (2008) …
  2. Mevlevi sema töreni (2008) …
  3. Aşıklık geleneği (2009) …
  4. 4.Nevruz (2009) …
  5. Karagöz (2009) …
  6. Geleneksel sohbet toplantıları (2010)

Kültürel miras nedir örnekler?

Taşınabilir ve taşınmaz miras olarak iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, kitaplar, peyzajlar vb. Soyut Kültürel Varlıklar: Folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih vb. Doğal Miraslar: Kültürel açıdan önem teşkil eden manzara ve biyolojik çeşitlilik gibi.

Somut olmayan kültür varlıkları nelerdir?

Somut olmayan kültürel miras” toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Türkiye için önemi nedir?

Somut olmayan kültürel miras hem sosyal hem ekonomik olarak önemlidir. Sosyal uyumu artırır ve bireylerin topluluğun veya geniş anlamda toplumun bir parçası olduklarını hissetmelerine yardımcı olur.

Kültürel miras nedir tanımı?

Kültürel miras veya kültür mirası daha önceki kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlere verilen genel bir isimdir.