Safran nedir nasıl yetişir

Latince adı Crocus Sativus olan safran çiçeği; sonbaharda çiçek açıp 20–30 santimetre boylanabilen, süsengiller familyasının çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi. Safran da bu bitkiden elde edilen baharat olarak literatürdeki yerini alır. … Türkiye'de safran çiçeği, Safranbolulu üreticiler tarafından yetiştirilir.Dec 17, 2020

1 dönümden kaç kg safran çıkar?

Safranda ekimin ağustos, hasadın ise kasım ayında yapıldığını bildiren Koç, "Safranın ilk ekim yılında dönümde ortalama 350-400 gram ürün alınıyor. İkinci ve üçüncü yılında ise dönüm başına verim 1,5-2 kilograma çıkıyor. Daha sonra düşüyor. Bu ürünün kilogram fiyatı 15-20 bin lira arasında.

Safran çiçeği hangi bölgelerde yetişir?

Safranın elde edildiği bitki de safran olarak adlandırılmaktadır. Safran günümüzde sadece Safranbolu'nun Davutobası, Yörükköyü, Geren ve Aşağıgüney Köyünde 7 üretici tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmektedir.

Safran soğanı hangi iklimde yetişir?

Safran genel olarak karasal ve ılıman iklimlerde yetişen bir tarım ürünüdür. – 10 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda yetişen safran bitkisi yüksek sıcaklıklara dahi dayanabilir. Yetiştirilmesi kolay olan bu bitki daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır.

Safran Çiçeği evde nasıl yetiştirilir?

Evde Safran Nasıl Yetiştirilir?

  1. Öncelikle geniş saksının yarısını toprakla doldurun.
  2. Safran soğanlarının geniş kısmı alta gelecek şekilde toprağa yerleştirin. …
  3. Safran soğanlarının üzerine 15-20 cm daha toprakla örtün.
  4. Toprakla örttükten sonra safran soğanlarına ilk can suyunu verin.

Safran ne kadar sürede yetişir?

Safran bitkisinin çiçekleri, 15 Ekim – 15 Kasım arasında açar. Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer. İki yılda bir haziran ayının sonunda çiçekler kuruduktan sonra soğanların sökümü gerçekleştirilir.

1 kg safran kaç çiçekten çıkar?

Çiçeğinde bulunan kırmızı safrandan 150 bin tane olduğunda, 1 kilo safran oluyor. Edirne'nin iklimine uydu ve iyi verim elde ediyorum.

Safran soğanı nerede bulunur?

Ülkemizde, Safranbolu civarında yaygın olarak yetiştirilen Safran, yurt dışında ise İspanya, İran ve İtalya bölgelerinde yetişme alanı olan bir üründür.