Kronik böbrek hastalığı

Kronik böbrek hastalığı ne demek?

Kronik böbrek yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı böbreğin zaman içinde fonksiyonlarını kaybetmesidir. Bir anda gelişmeyen kronik böbrek yetmezliği kademeli olarak yaşanmaktadır. Altta yatan neden bağlı olarak gün geçtikçe ilerleyen böbreklerin fonksiyon kaybı sonunda böbrekleri tamamen çalışamaz hale getirebilir.

Kronik böbrek yetmezliği iyileşir mi?

Kronik böbrek yetmezliği tedavi edilebilir. Kişinin fiziksel yapısına ve altta yatan hastalıklarına bağlı olarak üç temel tedavi türü mevcuttur: organ nakli, hemodiyaliz ve periton diyalizi.

Böbrek hastalıklarının belirtileri nedir?

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Çabuk yorulma, bulantı, kusma.
  • İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
  • İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
  • Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme.
  • Yüksek kan basıncı

Kronik böbrek hastalığının nedenleri nelerdir?

Başlıca kronik böbrek yetmezliği nedenleri; şeker hastalığı (diyabet) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur. Ayrıca, kronik glomerülonefrit adı verilen bazı iltihabi böbrek hastalıklarında da benzer klinik tablo oluşabilir. Kronik böbrek hastalarında, yıllarca hiçbir şikâyet ve belirti ortaya çıkmayabilir.

Böbreklere en çok ne zarar verir?

Böbrekler, kalp gibi tamamı damarlardan oluşan bir yapıdadır. Sigara kullanımı, bu damarlarda tıkanıklık oluşmasına neden olur. Dolayısıyla kan basıncı artar ve bu durum böbreklere zarar verir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin sigara içmesi, yaşam kaybı riskini artırmaktadır.

Böbrek hasarı düzelir mi?

Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.

Böbrek yetmezliği olan hastalar kaç yıl yaşar?

Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5'te 1'dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59'unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor.