Kısa çalışma ödeneği şartları

* Kısa çalışma ödeneğinin şartlarında ise yeni bir düzenlemeye gidilmedi. Dün olduğu gibi 1 Aralık'tan sonrası için de çalışanın; kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödemiş olması gerekiyor. * Ödeme tutarı da değiştirilmedi.Dec 2, 2020

Kısa çalışma ödeneği şartları neler?

Çalışanın, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalıdır. Çalışan iş yerinde fiilen çalışmaya devam etmeli ve SGK gün şartlarını taşımalıdır. Çalışanın son 3 yıl içinde 450 gün primi olmalı ve son 60 gün kesintisiz prim ödemesi yapılmış olmalıdır.

Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanabilir?

Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.

Yeni işe giren kısa çalışma ödeneği alabilir mi?

İşe yeni girmiş çalışanlar da kısa çalışma ödeneği alacak. 30 Haziran tarihine kadar kısa çalışmaya başvurmuş işyerleri hem bu dönemdeki çalışanları için hem de bu dönem sonrası ilave çalışanları için de kısa çalışma ödeneği alabilecek.

Kısa çalışma ödeneği nedir kimlere verilir?

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

Kısa çalışma ödeneğinden nasıl faydalanılır?

İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, işverence Kuruma yapılan başvurunun uygun bulunmasının yanında, kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olması ve son üç yıl içinde adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği başvurusunu kim yapar?

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu yapan işyerlerine ait şubeler; şube İŞKUR numarası ile birlikte adreslerinin bağlı olduğu İŞKUR'a başvuru yapması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği hangi durumlarda alınır?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE HANGİ KOŞULLARDA BAŞVURU YAPILABİLİR? İşveren, genel ya da bölgesel kriz durumlarında; işyerindeki çalışma süresinin büyük oranda azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunur. İş Müfettişleri değerlendirmeleri yapar ve uygunluk durumunda onay verir.