Islamda peçe varmı

Sadece İslam dini bakımından değil, Hinduizm ve Sih inançlarında da kadının örtünmesi gereklidir ve peçe ayrı olarak kullanılabileceği gibi yaygın olarak örtünmek için uzun eşarpların kenarlarını peçe amaçlı kullanabilir. Sadece dini açıdan örtünme dışında cazibe katma aracı olarak da peçe kullanılabilir.

Dinimizde peçe takmak var mı?

İSLAMİYET'te belirli bir tesettür kuralı vardır. Müslüman kadınlar için yüz hariç vücudun geri kalan yerleri kapatılır. Peçe dediğimiz yüzü tamamen kapatan şeyse İslamiyet'te yoktur. Peçe başka ülkelere ait gelenektir, İslamiyet'e ait değil.

Kadınların peçe takması farz mı?

Bir kadının peçe takması, başka bir deyimle bir kadının her hangi bir zaruret ve ciddi bir ihtiyaç olmadan yabancı erkeklere yüzünü örtmesi farzdır. Bir bayanın peşe kullanması âlimler arasında ihtilaflıdır.

Islamda yüzü kapatmak farz mı?

Bazı kimseler şöyle diyorlar: "Örtünmeyi emreden Nur Suresi 31. ayette, “Görünen kısmı müstesna, ziynetlerini göstermesinler.” ayetinde görünen kısımdan kasıt ulemanın çoğuna göre eller ve yüzdür. Buna göre eller ve yüz avret değildir ve örtmeye gerek yoktur."

Peçe hangi kültüre ait?

Gerçekte çarşafın ve peçenin kökeni binlerce yıl öncesine, Sümerlere kadar uzanır. Pagan inanca sahip Sümer toplumunda kendilerini Tanrıya adayan tapınak fahişeleri, diğer kadınlardan ayırt edilebilmek için çarşaf ve peçe takarlardı.

Kadınların yüzünü örtmesi farz mı?

Hanefîlerin ve Mâlikîlerin geneline, Zâhirîlere ve Şâfiî mezhebinde bir görüşe göre ise kadının yüzü ve elleri avret değildir. Dolayısıyla kadının yüzünü açması caizdir, lakin yüzünü örtmesi ise müstehabtır, en faziletli, en kâmil, takvaya/tesettüre en yakın olandır.

Peçe ne zaman kaldırıldı?

İşte 2. Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı… Çarşaf giyilmesi zorunluğunun bazı suçların işlenmesine sebep olduğu biliniyordu ama 2. Abdülhamid'in yasaklama kararı Teşvikiye Camii'nde kıldığı bir cuma namazı sonrasında çıktı.

Kadınların yüzünü kapatması farz mı?

Kurtubî (rahimehullah) Nûr sûresi 31. ayetin tefsirinde şunu kaydetmiştir: “Âlimlerimizden (yani Mâlikî ulemasından) İbn Huveyz Mendâd şöyle demiştir: “Kadın güzel olduğu ve yüzünden ve ellerinden ötürü fitneden korkulduğu zaman o kadına buralarını örtmesi vacip olur.