Gençliğe hitabe tarihi

Gençliğe Hitabe, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet Halk Fırkasının II. Büyük Kongresi'nde, Nutuk adlı eserini meydana getiren konuşmasının sonunda 20 Ekim 1927 günü Türk gençliğine hitap etme amacıyla söylenen metindir. Nutuk'un sonuç bölümünü meydana getirir.

Gençliğe Hitabe ilk kez nerede ve ne zaman okundu?

Atatürk tarafından, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Ankara'da toplanan İkinci Kurultayı'nda 36.5 saat süren ve altı günde okunan tarihi bir hitabeye dayandığı için Nutuk adını almıştır. Nutuk'un ikinci cildinin sonunu Atatürk, “Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet” metni ile bitirmiştir.

Gençliğe hitabenin en sondaki sözü nedir?

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Muhtac oldugunuz kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur ne demek?

ne tembellik, ne nefsime ne de başkalarına boyun eğmek benim karakterimde yoktur. muhtaç olduğun kuvvet ne kanındaki asil damarda ne soyunda ne de sopundadır. kuvvet suretten doğmaz hakk'tan doğar, hakk yaratır, hakk verir. kuvvetin, kudretin surete mal edilmesi egonun, nefsin oyunudur. insanı vahdetten uzaklaştırır.

Muhterem efendiler sizi günlerce hangi Söylev?

Atatürk, “Muhterem Efendiler, sizi günlerce işgal eden, uzun ve teferruatlı beyanatım, en nihayet mazi olmuş bir devrin hikâyesidir.” cümlesi ile Nutuk'un içeriğini de özetlemektedir: Mazi olmuş bir devrin hikâyesi…

Gençliğe Hitabe nerede yapılmıştır?

'Gençliğe Hitabe'yi İnönü yazdı Ecevit'in anlatısı, ilk kez, 4 Mart 1986'da, Milliyet'teki 'Liderler Hapishanesi' adlı yazı dizimin içinde yer aldı.

Ey yükselen yeni nesil gelecek sizindir sözünü kim söylemiştir?

Ataturk Today.com [ ATATURK'UN SOZLERI ] Bütün ümidim gençliktedir. Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.

Gençliğe Hitabe bize ne anlatmak istiyor?

Mustafa Kemal, bu hitabıyla geçmişte yaşanılan sıkıntıların bir daha tekrar etmemesi için Türk milletinin istikbali olan gençlere hayati öğütlerde bulunmuştur. … Bu karanlık şartlarda dahi Türk gençliğinin ödevinin Türk istiklal ve cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmak olduğu ifade edilir.