4857 iş kanunu ücretsiz izin

Ücretsiz izin hakkı, 4857 sayılı İş Kanunu'nca belirlenmiş olup ücretsiz izin maddesi altında açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. İş Kanununun 56. ve 74. maddelerinde hak olarak tanınanların dışındakiler ancak işçinin ya da işverenin rızasıyla mümkündür.Nov 30, 2021

Iş kanunu ücretsiz izin kaç gün?

Aynı şekilde; İş kanunun 74. Maddesinin 5. fıkrasında “İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.” denmiştir.

Isyeri ucretsiz izne ne kadar çıkarabilir?

İşveren 17.05.2021 e kadar işçilerini işten çıkaramayacak olsa bile üç aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi kısmen veya tamamen ücretsiz izne çıkarabilecektir. 17.05.2021 tarihine kadar işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarabilmesi için İŞÇİNİN RIZASI ARANMAYACAKTIR.

İşçi ücretsiz izin talep edebilir mi?

İşverenler talep eden personele ücretsiz olarak izin verebilir. … Bu izin türü ücretsiz olduğu zaman işveren işçiye maaş ödemez. İzne çıkan kişi bu süreyi maaş almadan tamamlar ve daha sonra iş başına geri döner.

Ücretsiz izin süresi en fazla ne kadardır?

İş Kanunu'nda özel sektörde ücretsiz izin hakkı yol izni ve doğum sonrası ücretsiz izin olarak düzenlenmiştir. Ücretsiz yol izni; yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçiye, yolda geçireceği süreler için en fazla dört güne kadar verilen izindir.

Özel sektörde ücretsiz izin hakkı kaç gün?

ÖZEL SEKTÖRDE ÜCRETSİZ İZİN KAÇ GÜN? Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay olabilmektedir. 3 aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir.

Ücretsiz izinde Pazar sayılır mi?

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

İşveren zorla ücretsiz izin verebilir mi?

İşveren, işçinin isteği dışında ve tek taraflı olarak (hangi nedenle olursa olsun) ücretsiz izin kullandıramaz. Buna rağmen işveren, işçinin isteği dışında ücretsiz izne gönderirse; – İşçi, bu teklifi kabul ederek izin kullanabilir. İzin süresinin bitiminde tekrar işyerinde çalışmaya devam eder.